voor inwoners, met gemeenten

Eerste gerealiseerde zonnepanelen op dak van regionale aanpak Zonwinst

Publicatiedatum: 11 februari 2022

Tulip Tennis profiteert met 368 panelen van zonne-energie

In de afgelopen weken zijn er 368 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van Tulip Tenniscenter in Hilversum. Dit is het eerste gerealiseerde zonnesysteem van de regionale aanpak Zonwinst van de gemeenten en provincie.

Met het zonne-energiesysteem op dak wekt Tulip Tennis bijna volledig haar eigen elektriciteitsverbruik zelf op. Wethouder en regionaal portefeuillehouder Energietransitie Bart Heller feliciteert bestuurslid Rob Otto met deze mooie stap in de energietransitie van het tennispark. Rob Otto: ‘Het zonnesysteem past bij onze drijfveer om energie op te wekken en energie te besparen. We hebben al LED verlichting in de hal en zijn gestart met de aanleg van LED verlichting op de buitenbanen. Tulip Tennis is nu niet alleen het grootste, met 22 buitenbanen en 9 binnenbanen, maar ook het meest duurzame tennispark in de regio. En daar zijn we trots op.’

Zonwinst

Met de aanpak Zonwinst stimuleren de gemeenten Blaricum, Hilversum, Huizen, Laren en Weesp bedrijven en pandeigenaren met een groot dak om zonnepanelen te plaatsen. Ondernemers krijgen onafhankelijk advies over de mogelijkheden van hun dak en worden deskundig begeleid bij de realisatie van de zonnepanelen.

Het project is in juni 2021 gestart om in het najaar voor zoveel mogelijk bedrijven en pandeigenaren een aanvraag voor de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE) te kunnen indienen. In de regio nemen tot nu toe zo’n dertig grote en kleine bedrijven deel aan het project, voor vijftien bedrijven loopt op dit moment een SDE-aanvraag.

Tulip Tennis heeft met ondersteuning van Zonwinst de uitvraag gedaan en begeleiding gekregen bij de realisatie van het zonnesysteem. Wethouder Bart Heller is blij met het initiatief van het bestuur van Tulip Tennis: “Wat een mooie aftrap is dit: 368 zonnepanelen om een vliegende start te maken met project Zonwinst. Deze aanpak biedt mooie kansen voor nog veel meer ondernemers om zonnepanelen te kunnen realiseren.”

Onafhankelijk advies voor bedrijven

Dit voorjaar start een tweede ronde om bedrijven en pandeigenaren te stimuleren eens goed naar de haalbaarheid van een zonne-energiesysteem op hun dak te kijken. Veel grote daken zijn geschikt voor zonnepanelen. En er is voor de eigenaar van het dak winst te halen, zowel financieel als milieutechnisch. De onafhankelijke adviseurs van Zonwinst ontwikkelen op basis van ‘no cure no pay’ verschillende businesscases waaruit de dak-eigenaar kan kiezen: zelf investeren, het dak verhuren of bijvoorbeeld het leasen van zonnepanelen. Zo houdt de ondernemer zelf de regie. Met de onafhankelijke en professionele begeleiding willen de gemeenten de zorg rond subsidieaanvraag, de voorbereiding en de plaatsing wegnemen.

Meer informatie: www.zonwinst.nl. Via deze website kan ook een afspraak worden ingepland met een adviseur.

Meer nieuws

Al het nieuws