voor inwoners, met gemeenten

Expositie ‘Wij.. doorbreken de cirkel van geweld’ doorbreekt taboe

Publicatiedatum: 6 oktober 2021

Kom kijken en luisteren naar een indrukwekkende tentoonstelling over huiselijk geweld. Tot 26 oktober 2021 is de foto-expositie ‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’ gratis te zien in het Dudokpark in Hilversum. Van 12 t/m 26 oktober is er een kleinere versie van de tentoonstelling in de bibliotheek van de gemeente Huizen.

De tentoonstelling bestaat uit levensgrote portretten van mensen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling. Zij hebben de cirkel van geweld doorbroken, waarin ze gevangen zaten. Met een steuntje in de rug van een ander. Via een QR-code op de panelen zijn hun verhalen zijn te beluisteren. Bijzonder is dat ook de daders en hun verhaal een plek krijgen in deze expositie. 

Buitententoonstelling

‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’ is een initiatief van Stichting Open Mind, dat door de Regionale Taskforce huiselijk geweld en kindermishandeling (HGKM) naar de regio Gooi en Vechtstreek gehaald. De buitententoonstelling is dinsdag 5 oktober geopend door wethouder Karin Walters (Zorg en Welzijn) van de gemeente Hilversum en wethouder Maarten Hoelscher (Coördinatie sociaal domein, Zorg, Jeugdzorg) van de gemeente Huizen en voorzitter van de regionale Taskforce  HGKM.

Karin Walters: “Mooi dat we deze expositie in de regio hebben. Want hiermee maken we een moeilijk onderwerp bespreekbaar. Het geweld vindt plaats achter de voordeur, het gebeurt niet zichtbaar. Vaak denken de slachtoffers, maar óók de plegers ‘Hoe ben ik in deze situatie terechtgekomen?’ Het is belangrijk om de cirkel van geweld en de schaamte te doorbreken, om het wél zichtbaar te maken. De tentoonstelling staat in het Dudokpark, een prachtige plek voor bezinning. Ik hoop dat veel mensen de portretten komen bekijken en de verhalen beluisteren.“

Kijk niet weg

Huiselijk geweld is een hardnekkig probleem waar jaarlijks 119.000 kinderen en 200.000 volwassenen het slachtoffer van zijn. Dit betekent dat in iedere schoolklas wel een kind zit dat in

een onveilige situatie leeft. Eén op de twintig ouderen wordt het slachtoffer van mishandeling of financieel misbruik. Maarten Hoelscher: “Informatie van omstanders zijn ongelooflijk belangrijk. Soms zijn het vermoedens en durven mensen het niet aan te geven omdat het niet te bewijzen is. Maar het zijn als ware stukjes van de puzzel. Door deze bij elkaar te brengen, wordt het grotere plaatje zichtbaar. Daarom hebben we bij Veilig Thuis liever een signaal te veel dan te weinig. Zo kunnen wij de slachtoffers eerder vinden en helpen.”

Praat erover

Maak jij je zorgen om iemand? Of heb je zelf te maken met kindermishandeling of huiselijk geweld? Veilig Thuis Gooi en Vechtstreek maakt zich sterk voor een veilig thuis voor iedereen. Men kan hier terecht met zorgen en voor advies. Bel gratis telefoonnummer 0800-2000 of kijk op www.veiligthuisgv.nl.

Meer nieuws

Al het nieuws