voor inwoners, met gemeenten

Geweld tegen vrouwen de wereld uit

Publicatiedatum: 25 november 2020

1 op de 3 vrouwen krijgt in haar leven te maken met fysiek of seksueel geweld, ook in de Gooi- en Vechtstreek. Het overgrote deel van deze vrouwen en meisjes doet geen aangifte of melding, omdat zij zich schamen, schuldig voelen, bang zijn niet serieus genomen te worden of om een andere reden.

Bij het A. Roland Holst College in Hilversum gaven de rector René Karman en wijkwethouder Bart Heller het startsein voor de regionale campagne Orange the World.

“Helaas is voor veel vrouwen geweld nog steeds aan de orde van de dag, maar hopelijk geldt dat voor toekomstige generaties niet meer. Daarom ben ik blij dat scholen in onze regio hierin leerlingen bewust maken van het feit dat dit jammer genoeg nog zo vaak voorkomt ”, aldus Heller.

René Karman benadrukt dat het onderwijs een belangrijke rol speelt in de bewustwording. “Ik ben er trots op dat er op het Roland Holst lessen worden gegeven aan de leerlingen zodat zij zich bewuster worden van de impact die geweld tegen vrouwen heeft en welke rol zij zelf hebben in het stoppen van dit geweld.”

Orange the World: Ont-dek jouw rol

Geweld begint niet vanzelf en stopt ook niet vanzelf. Iedereen kan een rol spelen in het stoppen van geweld. Door een vraag te stellen, een luisterend oor te bieden, door eigen vooroordelen of acties ter discussie te stellen, door ervaringen te delen en door het gesprek aan te gaan over wat is nu geweld en waar begint en eindigt het?

De vraag: “wat is jouw rol in het stoppen van geweld?” staat centraal  in de campagne die de Soroptimisten in samenwerking met Regio Gooi en Vechtstreek hebben opgezet. Op www.orangepaper.nu is alle informatie te vinden over de campagne en activiteiten in de regio.

Orange table talks

Een van de acties is het filmen van gesprekken met een slachtoffer, een pleegmoeder, een huisarts en een leraar over hun rol in het stoppen van geweld tegen vrouwen. Deze Orange table talks zijn geïnitieerd door de Soroptimisten en vanaf 25 november 2020 te zien op www.orangepaper.nu.

Oranje gebouwen

Een groot aantal gebouwen in de regio kleurt oranje,  waaronder het gemeentehuis en de brug van de aanloophaven in Huizen, de Grote Kerk in Naarden, het Muiderfort, het Muiderslot, de Zandzee in Bussum, de Lunet in Naarden, de gemeentewerf in Hilversum, de Johanneskerk in Laren, De Nicolaaskerk in Eemnes en de dorpskerk in Blaricum.

Wereldwijde actie

Deze campagne is onderdeel van de wereldwijde ‘Orange the World’ campagne van United Nations Women waarin elk jaar van 25 november tot en met 10 december aandacht wordt gevraagd voor het stoppen van geweld tegen vrouwen.

Meer nieuws

Al het nieuws