voor inwoners, met gemeenten

Gooi en Vechtstreek als eerste regio in Nederland op weg naar een Rookvrije Generatie

Publicatiedatum: 22 juni 2018

Op donderdag 21 juni ondertekenden ruim 30 partijen uit de regio Gooi en Vechtstreek een convenant ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie in Gooi en Vechtstreek’. Met al deze partners sloot  de regio zich – in het bijzijn van de kinderburgemeester en een kinderraadslid uit Hilversum – aan bij de Alliantie Nederland Rookvrij. Hiermee heeft Gooi en Vechtstreek de primeur: als allereerste regio in Nederland op weg naar een Rookvrije Generatie.

‘Speeltuinen en winkelstraten rookvrij’, is de wens van de kinderburgemeester van Hilversum.

Nog steeds beginnen er in de regio Gooi en Vechtstreek elk jaar meer dan 500 kinderen met dagelijks roken.  Als kinderen niet beginnen met roken, leven ze gemiddeld 10 jaar langer dan leeftijdsgenootjes die wel gaan roken. Reden genoeg voor alle regiogemeenten en samenwerkingspartners om te streven naar een Rookvrije Generatie. Een generatie die de kans krijgt om volledig rookvrij op te groeien.

Partijen uit het convenant richten zich de komende jaren op het Rookvrij maken van zoveel mogelijk plekken waar kinderen komen: de thuissituatie, kinderopvang, speeltuin, school en sportvereniging. Ter ondersteuning zijn gratis stappenplannen, Rookvrij bordjes en persoonlijke ondersteuning beschikbaar. Meer informatie is te vinden op www.rookvrijegeneratiegv.nl.

Ruim 30 partijen uit de hele regio ondertekenden het convenant: alle regiogemeenten, Tergooi, Gho-go (huisartsenvereniging), Versa Welzijn, Jeugd en Gezin, 18 middelbare scholen, een flink aantal basisscholen, twee grote kinderopvang organisaties, Jellinek, Team Sportservice ’t Gooi, de KNVB, GGD en het Verloskundig Samenwerkingsverband (met kraamzorg, verloskundigen en gynaecologen). Organisaties die nog geen partner zijn in het convenant, kunnen zich alsnog aanmelden bij de GGD.

Op weg naar een rookvrije generatie in Gooi en Vechtstreek

Samen voor gezond

Je goed voelen en gezond zijn. Dat wil iedereen. In Gooi en Vechtstreek vinden we dat reden genoeg om van de gezondheid van de inwoners nog meer werk te maken. Een gezamenlijke inzet van maatschappelijke partners en overheid  is onmisbaar om onze inwoners te stimuleren hun gezondheid te verbeteren. Hoe meer we samen doen, hoe beter dat lukt.

Op weg naar een Rookvrije Generatie is een van de onderwerpen waarop we de handen ineen slaan.

Meer nieuws

Al het nieuws