voor inwoners, met gemeenten

Gooi en Vechtstreek kleurt oranje in de strijd tegen vrouwengeweld

Publicatiedatum: 18 november 2019

Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen in haar leven met geweld te maken. Met de actie Orange the World wordt vanaf 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld. Verschillende toonaangevende gebouwen zoals kerken, zwembaden, gemeentehuizen en forten in Gooi en Vechtstreek kleuren in deze periode oranje.

De UN ‘Orange the World’ wil bewustwording creëren en helpen het taboe op praten over geweld tegen vrouwen te doorbreken.

Geweld tegen vrouwen

De kans dat vrouwen te maken krijgen met geweld in huiselijke kring of seksueel geweld is groter dan iedere  andere vorm van geweld. 1 op de 10 Nederlandse vrouwen is ooit in haar leven verkracht, 1 op de 5 is weleens mishandeld door een (ex)partner en meer dan 75% van de vrouwen en meisjes is slachtoffer van een vorm van seksuele intimidatie of grensoverschrijdend gedrag. De overgrote meerderheid doet hiervan echter geen aangifte of melding. Veelal omdat zij zich schamen of bang zijn niet serieus genomen te worden.

Gooi en Vechtstreek

In Gooi en Vechtstreek maakten vorig jaar 80 mensen (waarvan overgrote deel vrouw) melding bij de politie van verkrachting, aanranding en schennis van de eerbaarheid. Een veel groter aantal vrouwen werd slachtoffer van huiselijk  geweld. Naar schatting maken jaarlijks ruim 2300 volwassenen en 1600 jeugdigen in Gooi en Vechtstreek ernstig fysiek of seksueel geweld mee in huiselijke kring.

Soroptimisten en Zonta

De Soroptimisten en Zonta zetten zich wereldwijd in om geweld tegen vrouwen te stoppen. In Gooi en Vechtstreek hebben zij voor Orange the World de handen ineen geslagen. Zij zijn aanwezig bij de opening en voeren campagne door onder andere het gesprek aan te gaan met meer dan 2000 vrouwen in de regio om het taboe te doorbreken en de weg te wijzen naar hulp.

Regionale start 25 november Krachtcentrale Huizen

De regionale start van Orange the World is op 25 november (17.15-18.15 uur) bij de Krachtcentrale (Havenstraat 76) in Huizen. Dit is één van de gebouwen in de regio die tijdens deze actieperiode oranje wordt verlicht. Tijdens het startmoment wordt bij de Krachtcentrale het oranje licht ‘ontstoken’. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Hulp

Voor hulp bij geweld kan altijd contact worden opgenomen met de politie via 0800-8844. Als het gaat om huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling kan 24-7 contact worden opgenomen met Veilig Thuis via  0800–2000.  Is er sprake van een acute, onveilige situatie of een crisis en is direct  hulp nodig? Bel dan altijd met 112.

Gebouwen die in Gooi en Vechtstreek oranje kleuren

GemeenteGebouwen
Gooise MerenRegiokantoor (26 november)
Arsenaal
Grote Kerk Naarden
Zwembad de Lunet
Zwembad de Zandzee
Kerk aan Zee
Muizenfort
Muiderslot (gedurende 1 dag)
HilversumHerensociëteit de Unie
Bibliotheek
Museum Hilversum
Muziekcentrum van de Omroep
HuizenKrachtcentrale
Gemeentehuis
Aanloophaven
Brug Aanloophaven
BlaricumGrote kerk
LarenGrote kerk

Meer nieuws

Al het nieuws