voor inwoners, met gemeenten

Gratis energieadvies voor monumenteigenaren

Publicatiedatum: 7 april 2020

Heeft u een monumentale Gooise villa of arbeiderswoning die u wilt gaan verduurzamen? Dan kunt u zich aanmelden voor een gratis adviesgesprek op maat. Speciaal voor monumenteigenaren worden in Gooi en Vechtstreek 7 gratis adviezen beschikbaar gesteld om energiebesparing te stimuleren.

Het gratis advies is opgebouwd uit een intakegesprek en een adviesrapport. Een adviseur brengt de technische, juridische en financiële mogelijkheden om te verduurzamen en energie te besparen in kaart. Op basis van die analyse wordt een uitgebreid adviesrapport met mogelijkheden gemaakt. De uitvoeringspartner is bureau De Groene Grachten, een bureau dat is gespecialiseerd in het verduurzamen van historische gebouwen.

Voorbeelden van de monumentale Gooise villa en de monumentale arbeiderswoning. Foto's: M.M. Minderhoud

Hoe komt u voor het gratis advies in aanmerking?

U maakt kans op het gratis advies door dit online aanmeldformulier in te vullen. Aanmelden kan tot en met 22 mei. Na de sluitingsdatum selecteert de projectgroep, bestaande uit de regiogemeenten, De Groene Grachten de Regio Gooi en Vechtstreek, zeven panden. De gekozen woningeigenaren krijgen persoonlijk bericht op uiterlijk 5 juni. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. De gesprekken aan huis zullen plaatsvinden nadat de huidige maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus niet meer van kracht zijn.

Kennisdeling voor ‘groene menukaart’

De kennis die wordt vergaard over de gescande woningen (de referentiewoningen) wordt verwerkt in een zogeheten ‘groene menukaart’ op de website van Groene Grachten. Zo kunnen ook andere huiseigenaren van de veelvoorkomende Gooise villa’s en arbeiderswoningen toegang krijgen tot informatie over energiebesparende maatregelen en bijbehorende juridische en financiële aspecten.

Duurzame monumenten

Gemeenten krijgen steeds vaker vragen over het verduurzamen van monumenten. Inwoners willen actie ondernemen, maar lopen tegen onduidelijkheden aan over wat wel en niet kan. Om daar iets mee te doen werken de regiogemeenten in Gooi en Vechtstreek samen met bureau De Groene Grachten. Het bureau dankt haar naam aan haar allereerste project op de Amsterdamse Prinsengracht. Wubbo Ockels richtte de organisatie op met de volgende woorden: ‘Als zelfs een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het toch overal!’. Inmiddels zijn de adviseurs overal in het land actief en hebben zij veel ervaring met het energiezuinig maken van historische gebouwen. Kijk voor meer informatie op www.degroenegrachten.nl of www.degroenemenukaart.nl.

Contactpersoon: P. Brueren, p.brueren@regiogv.nl

Meer nieuws

Al het nieuws