voor inwoners, met gemeenten

Het eerste Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht gaat van start

Publicatiedatum: 31 mei 2018

Op 31 mei opent het Erfgoedfestival bij Kasteel-Museum Sypesteyn

Liefhebbers van cultuur en natuur kunnen ruim drie maanden – van 31 mei tot en met 9 september 2018 – genieten van de meer dan 100 activiteiten en tentoonstellingen op diverse locaties. Singer Laren, Huizer Museum, Museum Weesp, Kasteel-Museum Sypesteyn, de Vrienden van het Gooi, het Vechtstreekmuseum en Pinetum Blijdenstein organiseren speciale groene tentoonstellingen die al geopend zijn of binnenkort openen.

Groene verhalen voor het voetlicht

In Singer Laren is de openstelling van de door de beroemde landschapsarchitect Piet Oudolf ontworpen beeldentuin, die vanaf 5 juni voor iedereen gratis toegankelijk is. Tegelijkertijd openen in het museum een presentatie van Oudolfs werk en de tentoonstelling Geschilderde Tuinen met werken van onder meer Monet, Van Gogh en Willink.

Bij Kasteel-Museum Sypesteyn kunt u in de kasteeltuin genieten van de bijzondere collectie exotische planten, bomen en gewassen zoals die ruim honderd jaar geleden door Jonkheer van Sypesteyn zijn verzameld. Daarnaast is er binnen een speciale tentoonstelling met opgravingen uit de Loosdrechtse plassen waar ooit een porseleinfabriek heeft gestaan. Vanaf 18 augustus wordt de tuin opgesierd met een expositie van hedendaagse kunst: Beelden op Syp. Een presentatie met werk van van o.a. Dorothé Arts, Michiel Deylius, René Vlasblom en Jolanda Drukker Murray.

Het Huizer Museum zet het Gooise landschap in het zonnetje vanuit een cultuurhistorische invalshoek. In de tentoonstelling Groen Gooi maakt u kennis met het heden en verleden van negen landschappen. Fotograaf Frans Lemmens maakt foto’s zoals we het landschap vandaag de dag kunnen zien. Zanger en componist Ernst van der Sloot zingt over elk landschap in een lied.

In Museum Weesp leert u met een speciale kijkroute anders kijken naar al het groen van de florale motieven op het kostbare Weesper porselein. Tegelijkertijd is de tentoonstelling Weesp ís water. Weesp ontstond aan water, werd gevormd door water, beleefde zijn bloei door water en dankt er nog steeds zijn unieke sfeer aan.

De botanische tuin Pinetum Bleijdenstein in Hilversum verzorgt de tentoonstelling Plant en eter, eetbare planten en geeft daarin antwoord op de vragen wat kunt u eten in de tuin en wat is eetbaar aan coniferen? Samen met de jeneverbranderij Anker Weesp organiseren ze bijzondere publieksactiviteiten rondom de jeneverbes.

Meer nieuws

Al het nieuws