voor inwoners, met gemeenten

Reis door de tijd in Gooi & Vecht met een rit in ‘De Gooische Moordenaar’

Publicatiedatum: 6 augustus 2021

Unieke augmented reality installatie van DROPSTUFF over het verhaal van de Gooische Stoomtram

De Gooische Moordenaar is een augmented reality (AR) tramrit dwars door het digitale erfgoed van de musea die samenwerken in het Erfgoedfestival 2021. Stap in, zet een echte ‘Hololens’ op en ervaar hoe het verhaal van het Gooi en de Vechtstreek tot leven komt in een mix van werkelijkheid en aangevulde realiteit. Gedigitaliseerde objecten, beeldfragmenten, foto’s, video’s en nieuwe opnames vertellen het verhaal van de verschillende grensverleggers: historische figuren die elk een bijzonder aspect van de geschiedenis van Gooi en Vechtstreek belichamen.

Centraal in het verhaal staat de Gooische Stoomtram, die vanaf 1881 het Gooi bereikbaar maakt voor bezoekers uit Amsterdam. Kunstenaars en ondernemers vestigen zich vervolgens in de landelijke dorpen, vrije geesten starten er alternatieve leefgemeenschappen en veel vernieuwende denkers vinden een woonplek in het tot dan toe afgelegen gebied. De tram staat bij het volk bekend als de ‘De Gooische Moordenaar’ vanwege de vele ongevallen. In totaal komen 117 mensen om het leven. Maar het voertuig is vooral ook de toeleverancier van bezoekers, kunstenaars en grensverleggers en welvaart.

Het mediakunstcollectief DROPSTUFF MEDIA, gevestigd in Beeld en Geluid in Hilversum, is een pionier in media ontwerp en creëert immersieve en interactieve publieke belevingen. DROPSTUFF is een specialist in het ontwikkelen van grensverleggende media-installaties. Door inhoudelijke verhalen te vertellen via digitale technieken én fysieke ervaringen, ontstaan spannende gelaagde belevingsconcepten. Een ritje in de speciaal voor het Erfgoedfestival ontwikkelde AR-installatie De Gooische Moordenaar is gratis en zowel geschikt voor jong als ouder publiek. Bij de presentatie worden alle van kracht zijnde Corona-maatregelen in acht genomen.

Openingstijden
  • Van 4 t/m 15 augustus bij de Krachtcentrale Huizen, Havenstraat 76, Huizen, woe t/m zo tussen 12-18 uur.
  • Van 17 augustus t/m 2 september bij Kasteel Museum Sypesteyn, Loosdrechtsedijk 150, Loosdrecht, di t/m zo tussen 11-17 uur.
  • Op 4, 5, 11 en 12 september bij het Dudok Architectuur Centrum, Dudokpark 1, Hilversum, van 10-18 uur.
  • Tijdens de Dutch Media Week staat de Gooische Moordenaar op de Kerkbrink in Hilversum. 2 t/m 10 oktober tussen 11-17 uur. Alle locaties: tussen 13.30 t/m 14.00 gesloten wegens lunchpauze.

www.erfgoedfestivalgooivecht.nl

Meer nieuws

Al het nieuws