voor inwoners, met gemeenten

Extra dimensie aan beleving vestingwallen Muiden

Publicatiedatum: 10 december 2021

Met kanonnen uit de 19e eeuw en een app waarmee de cultuur, historie en natuur langs de route tot leven komt, is letterlijk een extra dimensie toegevoegd aan de oostelijke vestingwallen in Muiden. Op vrijdag 10 december is deze extra dimensie samen met wethouder Jorrit Eijbersen gemarkeerd met het plaatsen van een van de herstelde kanonnen en de lancering van de Belevingsroute app. 

Belevingsroute en app

Naast een lager gelegen pad is er ook een natuur en belevingsroute over de hoger gelegen delen van de wal (de bastions) gemaakt. Verschillende trappen leiden je zo over de vele niveauverschillen van de vesting. Met een speciale gratis app voor je smartphone wordt je beleving van historie, cultuur én natuur een stuk intenser. Een wandeling van zo’n twee kilometer voert je langs twaalf punten, deels over de vestingwallen en deels door Muiden. Je kunt zelf bepalen waar je begint. Bij elk punt staat een paaltje waar je via de app meer te weten komt over die plek. Zoals over de ijsvogel maar ook over de manier waarop de vesting militaire vijanden buiten de deur hield. Je krijgt bijvoorbeeld te zien hoe in tijden van oorlog het gebied onder water werd gezet, heel spectaculair. De app is medegefinancierd door de Regio Gooi en Vechtstreek en de provincie Noord-Holland. Studio Harm Hasenaar uit Muiden heeft de app ontwikkeld. Ga naar belevingsroute.gooisemeren.nl/muiden voor informatie om de app te downloaden. Dit kun je thuis al doen voor je bezoek aan Muiden.

Foto: herstelde vestingwal (beeld: Van der Ven)

Kanon

Eerder is al een kanon op de wal geplaatst. Nu is er nog een toegevoegd in de buurt van het Muiderslot. Regio Gooi en Vechtstreek en gemeente Gooise Meren hielpen de Historische Kring Stad Muiden om het kanon van te laten herstellen. De kanonnenwerkgroep Naarden voerde het herstel uit. Zij maakten een nieuw affuit en knapte het kanon uit de 19e eeuw helemaal op. Het geschut is onderdeel van de route en in de app wordt uitleg over de kanonnen gegeven. 

Verder met de Vesting Muiden

Het project maakt onderdeel uit van het programma Verder met de Vesting Muiden. In het programma werken gemeente Gooise Meren, Regio Gooi en Vechtstreek, Rijkswaterstaat en provincie Noord-Holland intensief samen aan het behouden en versterken van de identiteit en leefomgeving van Muiden.

Een uniek project is het herstel van de oostelijke vestingwallen. Deze worden op verantwoorde en eigentijdse manier hersteld, waarbij de situatie rond 1879 het uitgangspunt is. De Vesting Muiden is toen, als één van de weinige vestingsteden binnen de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, vanwege de strategische ligging versterkt. Sinds september 2020 vindt herstel aan het oostelijk deel van de vesting plaats. Het herstel aan de Oostelijke vestingwallen is op een aantal punten na klaar en kan weer gebruikt worden.

Meer over het programma leest u hier.

Meer nieuws

Al het nieuws