voor inwoners, met gemeenten
Urgentie voor regionale samenwerking en investeringen in bereikbaarheid Gooi en Vechtstreek

De impactstudie is uitgevoerd in opdracht van Regio Gooi en Vechtstreek en Samen Bouwen aan Bereikbaarheid (SBaB), een Rijksprogramma dat speciaal in het leven is geroepen om oplossingen te verzinnen voor het spanningsveld tussen verstedelijking en bereikbaarheid. Het gaat om onderzoek naar de cumulatieve effecten van de grote woningbouwopgaven in de regio’s om de regio Gooi en Vechtstreek heen. Deze studie is uitgevoerd op basis van bestaande onderzoeken, maar nu met de focus op de bereikbaarheid van de regio Gooi en Vechtstreek en specifiek de effecten op de A27 en de A1. Daarbij is ook het onderliggend wegennet bekeken.

De impactstudie bevestigt dat het verkeer op de A1 en A27 tussen de knooppunten Muiderberg, Eemnes en Zeewolde structureel vastloopt, met negatieve gevolgen voor de doorstroming van forenzen en het economisch functioneren van de regio. Op verschillende trajecten gaan de reistijden structureel met 20 minuten of meer toenemen. Ook geeft de studie aan dat de knelpunten op de A1 nog groter zijn dan de A27. Doorgaans worden de gevolgen voor verkeer van grote bouwprojecten wel onderzocht, maar deze studie onderzocht het geheel aan bouwprojecten en de onderlinge samenhang. De laatste studie naar de A1 dateert alweer van 2017.

De Gooi en Vechtstreek heeft een belangrijke schakelfunctie voor het hoofdwegennet en fungeert als corridor tussen Amsterdam, Utrecht, Almere en het oosten van het land. Daarnaast laat de studie ook zien dat er nu al geregeld sluipverkeer is, wat gebruik maakt van de lokale wegen, die daar niet geschikt voor zijn. De regio maakt zich zeer grote zorgen over deze ontwikkelingen.

Integrale aanpak noodzakelijk

De studie maakt duidelijk dat alleen een integrale aanpak, waarin het hoofdwegennet (HWN), onderliggend wegennet (OWN), openbaar vervoer en woningbouwontwikkeling in samenhang worden bekeken, perspectief biedt. Daarom pleit Regio Gooi en Vechtstreek voor:

  • Start van een MIRT-verkenning A27 Zeewolde – Eemnes, gecombineerd met een gebiedsgericht onderzoek naar de regionale bereikbaarheid rond de A1 en A27;
  • Perspectief op verbetering van A1-aansluitingen, inclusief het opstellen van een uitvoeringsplan voor verkeersmanagement tussen de knooppunten Muiderberg en Eemnes;
  • Samenstelling van een gebiedsgericht regionaal bereikbaarheidspakket, waarin ook openbaar vervoer (inclusief HUB-strategie) een belangrijke rol speelt.
  • Een studie naar mogelijke oplossingsrichtingen voor de uitdaging die voor ons ligt.
Forensen en brede welvaart onder druk

Zonder structurele maatregelen dreigt de forenzenstroom in de regio verder te stagneren. Ook zijn er zorgen voor de bereikbaarheid van Tergooi MC. Niet alleen de bereikbaarheid, maar ook de economische vitaliteit van de regio Amsterdam in de verbinding met de rest van Nederland en de brede welvaart in de regio Gooi en Vechtstreek zelf komt in het gedrang. De Regio Gooi en Vechtstreek blijft zich daarom actief inzetten voor een gebalanceerde woon-werkverdeling, duurzame mobiliteit en toekomstbestendige infrastructuur.

Oproep tot samenwerking

De Regio verwacht dat een combinatie van verschillende maatregelen nodig is. Zij roept Rijk, provincies, gemeenten en vervoersregio’s op om de handen ineen te slaan. Alleen via gezamenlijke investeringen en afspraken over mobiliteit, woningbouw en infrastructuur kan de regio bijdragen aan het grotere geheel: het versterken van de doorstroming op de A1 corridor én het beschermen van de unieke kwaliteiten van de Gooi en Vechtstreek.

Foto Germa Bakker

Contact

Germa Bakker
Programmacoördinator Mobiliteit
(06) 13 69 79 50
g.bakker@regiogv.nl